Korjaamo blogi: Ilmastointi ei toimi Peugeot/ Citroen

Ensimmäisessä osassa kerromme Peugeot/ Citroen yleisvian, joka koskee ranskalaisia autoja joissa jäähdyttimen tuuletin on auton keulilla. Tämä on yleisin syy ilmastoinnin toimimattomuudelle ja nesteiden häviämiselle. 

Vika löytyy useinmiten noin 15 minuutin työllä. Työn pystyy suorittamaan itsekkin ja työkaluiksi tarvitaan torx-avaimet tx20 tx30 ja 10mm lenkkiavain. (saattaa hieman vaihdella mallikohtaisesta)

IMG_20180704_115239

Ensiksi irroita puskurin yläpään muutama torx/ muoviklipsi. Sen jälkeen pääset käsiksi kahteen tx30 ruuviin mitkä avataan konepellin lukon suojalevyn alta. Nämä ruuvit pitävät kiinni jäähdyttimen kahta ylätukea mitä näkyvät kuvassa. Kun olet saanut tuet irti pääset kallistamaan jäähdytintä moottoriin päin. Tämä mahdollistaa lauhduttimen näkemisen tuulettimen ja jäähdyttimen välistä ja sitä kautta hyvin todennäköisen vuodon.

IMG_20180704_115304

Helpoiten vuodon näkee uv valolla ja keltaisilla laseilla, mutta selkeästi tummempi kohta on myös nähtävissä usein pelkillä silmillä. Vuoto johtuu tuulettimesta joka on sijoitettu auton keulille, eikä moottorin puolelle kuten yleensä. Tuuletin siis puhaltaa jäähdytysilmaa tehostetusti auton keulalta moottoriin päin ja lauhdutin ensimmäisenä osana on aikamoisessa ”hiekkapuhalluksessa”. Tämä kuluttaa lauhduttimen rimat puhki ja ennen pitkää ilmastointiaineet pääsevät ulos rikkoontuneesta lauhduttimesta.

Lauhdutin on suhteellisen helppo vaihtaa tässä kohtaa jo itsekkin, mutta aina on hyvä muistaa ettei avaa ilmastoinnin ja lauhduttimen liittimiä, jos ei ole täysin varma siitä, että järjestelmä on tyhjä. Ilmastointijärjestelmä sisältää kylmäainetta joka on osittain nesteenä ja osittain kaasuna. Painetta siis löytyy ja aine on vaarallista ilmakehälle. Kannattaa siis käydä tyhjentämässä järjestelmä ennen lauhduttimen vaihtoa, jos päättää itse alkaa korjaamaan.

Lauhduttimen vaihto ks tapauksissa maksaa liikkeessämme noin 400€ sisältäen kaiken alusta loppuun, kylmäaineineen. (tapauskohtaisia eroja hintaan voi tulla johtuen lauhduttimien hinnasta tai kylmäaineen määrästä)

Toivottavasti kirjoituksesta oli hyötyä sinulle. Seuraavassa osassa jotain muuta.

Voit myös kysyä meiltä tarjousta autosi ilmastoinnin korjaukselle tästä

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post

%d bloggaajaa tykkää tästä: